Advokater kan mere end de fleste tror

De fleste mennesker vil helst leve i fred og ro. De undgår konflikter. De har måske slet ikke modet eller viden nok, så de kan gå i konflikt. Også selvom de er blevet behandlet dårligt – eller uretfærdigt. Det er ret uheldigt. Derfor har den danske stat da også indført nogle instanser og systemer, som sikrer, at svage mennesker også kan få retfærdighed eller erstatning, når de har ret til og krav på det. Staten taler bare ikke så højt om det. Den laver fx ikke store kampagner for nogle af de instanser, der kan og skal hjælpe de svage. Ok, den lavede store kampagner omkring Corona-vaccinering.

Piskesmæld

Tag nu fx sådan noget som patienterstatning. Ved du, at der findes en instans, der hedder ”Patienterstatning”? Det er faktisk en myndighed, som består af forskellige læger og eksperter indenfor sundhedssektoren. De vil vurdere din klage, når du sender den til patienterstatningen. Fx kan du lave en klage over en læge, som har fejlbehandlet dig. Du kan også få erstatning, hvis lægen har ordineret forkert medicin, som har givet dig nogle helbredsmæssige følger, der er svære at håndtere.
Men hvad nu, hvis du har været ude for en af de mange små trafikulykker, der sker hver eneste dag? Og du har fået piskesmæld. Er det så patienterstatningen, du skal henvende dig til, når du opdager, at du lider af piskesmæld?

Hvem håndterer piskesmæld

Nej, det er ikke den rigtige instans at henvende sig til. I dette tilfælde skal du anmelde trafikulykken og du skal sørge for, at din læge har registreret (i din sygejournal), at han / hun har mistanke om, at du har fået piskesmæld. Og så skal du huske, at dette skal ske indenfor 72 timer efter, trafikulykken hændte.

Det er nemlig sådan, at piskesmæld ikke kan spores, sådan som fx et knoglebrud kan. Du kan ikke scanne piskesmæld. Du kan heller ikke spore dem via lyd eller andre smarte registreringsmetoder. Et piskesmæld kan kun beskrives af den person, der lider af det. Hovedpine. Smerter i skuldre og nakke. Kvalme. Svimmelhed. Symptomerne og beskrivelserne er mange. Og det kan tage meget lang tid at komme sig over et piskesmæld. Derfor skal du have en god erstatningsadvokat med omfattende viden om erstatningsret ved din side, når du kommer ud for en af de der små trafikulykker, som vi ikke rigtigt gider at melde til politiet – eller vores forsikringsselskaber. Vi kan godt leve med en lille ridse i bilen. Dertil tænker vi.

Skilsmisseadvokat ind i billedet

Men kan vi leve et hverdagsliv, der har fået store ridser, fordi vores piskesmæld bevirker, at vi slet ikke kan fungere i hverdagen? Det er jo sådan at piskesmæld er smertefulde. Mennesker der lever med konstant smerte, kan ikke fungere. Det sætter hverdagen på prøve. Ofte ender det i, at en skilsmisseadvokat skal med ind i billedet, fordi parret vil opløse deres ægteskab. Og så er balladen virkeligt begyndt. I vil få brug for særlige rådgivere, der ved alt om bodeling ved skilsmisse, fuld forældremyndighed og særlige forhold i familien. En familieretsadvokat kan blive nødvendig. Han kan være ret kostbar.

Derfor: Start med at være totalt ærlig – og få din advokat hæftet på, inden du får vendt sandheden for mange gange.