Byggepladsens behov

Egentlig ville du helst leje en materialeplatform til byggeriet, som skal opføres. Men det er ikke muligt. Det firma, du har henvendt dig til, har ikke en ledig materialeplatform i den størrelse, som I har brug for. Du kan leje to mindre. Men det vil du ikke. Det vil ikke være effektivt for byggeriet. Og effektive, det er noget, I skal være. I er allerede langt bagud med den første fase af byggeriet. Det er sådan set ikke jeres skyld. Det har noget at gøre med, at leverandørerne af de materialer, I har brug for, ikke har kunnet leve op til deres løfter. Forsyningskrise. Ok, godtaget – men ikke godt nok. Og det vil blive noteret til næste gang, I skal finde leverandører til et andet byggeri.

Materialeplatforme er afgørende

Du har derfor været i kontakt med firmaet for at høre, hvornår du kan regne med, at I kan leje de materialeplatforme, som I har brug for. Der vil gå mindst en måneds tid. Det er lige før, at du går i panik. Så længe kan I ikke vente. Der skal ske noget her og nu. Skal du tage skridtet og fortælle firmaet, at du vil købe platformen? Det vil være en kraftig investering. Men sådan som det går for byggebranchen lige nu, så kan det vise sig at blive en god investering. Og: Du ved, at firmaet også sørger for salg af materialeplatforme. Så hvorfor ikke tale med dem om det? Det kan være, at de har en forbindelse til producenten og at de kan presse lidt på for, at du kan få hurtig levering? Du vandrer rundt på dit kontor. Overvejer for og imod. Vælger dog at slå koldt vand i blodet. Investeringer skal aldrig laves, når der er panik. De skal laves med et koldt hoved – så de ikke ender som fejlinvesteringer.

Gang i byggebranchen

Der er virkeligt gang i byggeriet her i byen. Der bliver opført nye boliger, kontorbygninger og andre bygninger, der sigter på erhverv. Det bliver en helt ny del af byen, der bliver bygget lige syd for jernbanen. Du har læst om byggeriet i lang tid i de lokale aviser. Der har været problemer. Det startede med økologisterne, der var meget imod, at der skulle bygges på markerne. Men de tabte slaget. Dernæst var der vist også en skandale med byggeriet. Det var noget med sikkerhed på arbejdspladsen. Entreprenøren havde ikke sørget for at etablere passende personførende hejs, hvilket åbenbart resulterede i en alvorlig ulykke.

Personulykker

Vist nok noget med at en håndværker var faldet fra et materialehejs, fordi han ikke havde tid til at gå op på 12. sal i bygningen, hvor han skulle arbejde. Frygteligt. Kunne de ikke tænke lidt mere sikkerheden på byggepladsen? Heldigvis har håndværkeren fået erstatning – men han kommer aldrig tilbage til sit arbejde. Du tænker over byggeriet. Du kan ikke helt forholde dig til, om du bryder dig om det eller ej. Du er overvældet over, at entreprenøren ikke fik sat et passende hejs op. Havde han ikke penge til at leje et personhejs? Eller var han skrupelløs og ligeglad med sine ansattes sikkerhed?

Det er sådan set ikke dit problem. Du er bare meget forarget over, at bygherren – kommunen – endnu ikke har stået frem og fordømt, at entreprenøren ikke har overholdt reglerne. Skal der ikke falde en stor bøde? Det giver jo også kommunen et dårligt omdømme, fordi de har en kontrakt med en entreprenør, der ikke har ageret i overensstemmelse med reglerne, der er for sikkerhed på byggepladser. Og dér handler det ikke kun om, at alle der opholder sig på pladsen, skal bruge hjelme. Det handler også om, at et personhejs kunne have sikret den håndværker imod en livsforandrende skade.