Den gode rom

Søndag morgen. Her er helt stille. Alle sover endnu. Næsten. Det er kun mig og nogle få andre, som er ude at løbe. Friskt. Altså at stå op før kl. 6 og komme ud. Jeg løber rundt om søerne og ned til parken. Kommer forbi et par, der sidder på en bænk. De har to flasker stående imellem sig. Den ene er fyldt med lys rom. I den anden flaske er der helt klart cola i. Jeg kan høre, at de taler ganske sagte med hinanden. Ikke at jeg sådan lytter til, hvad de siger, men jeg fanger lige, at han siger til hende, at festen var sjov. Hun ler sagte. Tager flaskerne og hælder de to væsker i et krus. Hun giver ham kruset. Han drikker. Giver hende kruset tilbage. Hun tager en slurk. De taler videre.

Da vi var unge

Jeg løber videre og tænker på, dengang jeg selv var helt ung, og kunne holde ud at feste til den lyse morgen. Dengang var det dog ikke rom, vi drak. Det var øl. Massevis af øl. Det var faktisk en fast regel: Hver weekend blev der købt øl, og så blev der festet. Som regel endte festerne med, at nogle af os gik på et værtshus, hvor de også havde servering af smørebrød. Der var en pige i min omgangskreds, som altid endte med at forlange sildemadder! Det var faktisk en forfærdelig vane. Og det var en dyr vane. En sildemad på et værtshus kl. 4 om natten kostede rigtigt mange kroner i et SU-budget. Jeg tænker på det unge par. Har de også sådan en vane med at drikke til fester hver weekend – ender de med at gå hen til en døgnkiosk og købe cola og rom? Hvis det er tilfældet, håber jeg, at de opdager, hvor stort et hul deres vane graver i deres økonomi. Jeg håber da, også at de ikke køber alkohol i overdrevne mængder.

Smagen af god rom

Imens jeg løber, tænker jeg på smagen af rom. Lys rom. Hvad skal jeg sige. Der findes god rom – og så findes der mindre god rom. Desværre er der ikke så mange, der ved, hvad god rom er. Måske er det grunden til, at de blander den med cola. For at dulme den skarpe og måske ikke altid behagelige smag. Selv vidste jeg ikke ret meget om rom, førend jeg kom på en rejse til Cuba. Dér smagte jeg god rom for første gang i mit liv. Og siden da har jeg da heller ikke købt de der gængse flasker, man nemt finder i supermarkedet. Nej, jeg går i en specialforretning, hvor de har et meget stort udvalg.

En god cocktail af og til

Nu er det ikke, fordi jeg er storforbruger af alkohol. Men jeg må da indrømme, at jeg godt kan lide at lave en god cocktail til mig selv en gang imellem. Eller en sangria måske. Måske skal jeg udtænke en spændende en til i eftermiddag? Jeg løber videre. Lader tankerne flyve. Planlægger resten af min søndag og glemmer alt om fester, sildemadder og unge par med rom og cola på en bænk.