Fobier kan udvikle sig

Du har været på ferie nede i de varme lande. Du lå på stranden og nød solen. Men på et tidspunkt blev det simpelthen så irriterende med hende den der tøs på 15, der hele tiden skreg og hylede. Hun forstyrrede faktisk alle andre, der også lå og nød stranden og det lune vejr. Du kunne ikke forstå, hvorfor hun skreg og hylede. Du kunne også se, at hendes far forsøgte at berolige hende. Det var faktisk først, da I ved et tilfælde sad på den samme café, at du forstod, at tøsen var overdrevent bange for insekter. Det kan ikke undgås, at der er insekter, når du opholder dig udendørs på en café nede sydpå. Måske er det en flue. Måske er det en bi. Måske er der en myre. Hvorom alt er, så var pigen skrækslagen for insekterne. Hun lider af entomofobi.

Du kender nok agorafobi

Entomofobi er en af de mange fobier, som findes. Der findes næsten ikke et levende menneske, der ikke lider af en eller anden form for fobi. Du har helt sikkert hørt om agorafobi (angst for åbne pladser)eller hydrofobi (vandskræk).

En fobi er en angstlidelse. De mange forskellige fobier, der findes, har oftest navne efter det, der fremkalder angst eller frygt hos os. Nogle frygter vandet og tør ikke gå på stranden. Andre frygter højder. Nogle er bange for insekter – eller store åbne rum, hvori der er mange mennesker samlet. Andre igen oplever, at de bliver angst, når de er hos lægen eller tandlægen.

En såkaldt irrationel angst

En fobi er en helt irrationel angst, der kan medføre, at andre mennesker bliver generet voldsomt – som fx i beskrivelsen af den 15-årige pige, der har ødelagt andre menneskers dag på stranden.  I de fleste tilfælde bevirker fobien dog, at den person, der lider af den, får ødelagt en masse for sig selv. De fleste mennesker kan jo godt lide at få en dukkert på stranden en hed dag. Den, der lider af vandskræk, tvinger dog sig selv til ikke at gå i vandet.  Fobier kan behandles. Og de SKAL behandles, da der er en risiko for, at de kan udvikle sig decideret sygeligt, føre til depression og/eller andre alvorlige lidelser.

Unge og angsten for eksamener

Behandlingen vil dog være ret meget mere målrettet, end behandling imod fx eksamensangst vil være. Dette er en fordel. Behandlingen af en fobi vil nemlig fokusere på det, der fremkalder angsten: Vand, højder, insekter eller åbne rum mv. Det betyder dog ikke, at det ikke kan tage tid at blive behandlet for en fobi. Det kan godt tage tid, fordi det er nødvendigt at finde frem til, hvad det var for en situation fobien opstod i. Blev du måske stukket af en bi som lille og du har et minde om en voldsom smerte?

Har du måske oplevet at stå på en stige og falde ned fra den? Grundene til, at vi udvikler den form for angstlidelse, som vi kalder fobier, kan være mange. Men finder vi frem til grunden, så kan vi også lære at håndtere vores fobi, så vi ikke ødelægger livet for os selv eller andre.

Hvis du nu lider af en fobi, så søg derfor hjælp til at komme af med dem. Hvis du ikke har en fobi, så lad være med at gøre grin med mennesker, der fx lider af entomofobi eller vandskræk. De har det ikke godt.