Hjælp fra låsesmeden

Min gode ven, Torben, har altid været sprængfyldt med gode ideer, og han har nu i en længere periode arbejdet på et nyt projekt, som jeg bestemt må indrømme lyder særdeles spændende. Hans ide er at udvikle en APP til smartphones, så man kan bruge sin smartphone til at låse sin før op via et digitalt signal.

Han fik ideen under er hotelophold for et års tid siden. Hans tanke var, at når sådan et nøglekort med en magnetstribe kan give signal til dørlåsen om at låse op, så må man også kunne sende et tilsvarende signal fra sin smartphone. Han erkender dog, at udviklingsomkostningerne nok vil være så store, at det ikke er nok at have hoteller som sin kundekreds. Det vil nok være nødvendigt også at få private kunder over det meste af verden med.

Hjælp fra en låsesmed

Torben startede med at kontakte en låsesmed på Frederiksberg, som han vidste beskæftigede sig med forskellige avancerede låsesystemer typisk til virksomheder. Han ville dels gerne have lidt viden om, hvordan sådan nogle elektroniske dørlåse virker, dels høre låsesmeden om, hvorvidt han ud fra sine erfaringer troede, at projektet ville have en chance.

Det var lidt nedslående svar, han fik, for låsesmeden følte sig overbevist om, at projektet aldrig ville have en chance på det private marked, for folk i almindelighed vil nok ikke ofre så meget på en dørlås, som det helt sikkert vil blive nødvendigt, hvis ideen skal have livskraft.

Torben valgte så at spørge en anden låsesmed i København – nemlig den Cyklende Låsesmed –  for at få en ”second opinion”, og her var reaktionen lige modsat, for denne låsesmed var overbevist om, at ideen bestemt har en fremtid for sig. Tænk ikke så meget på prisen, for vi ved jo af erfaring, at den type digital teknik har det med at blive langt billigere med tiden, så det også bliver tilgængeligt for folk med helt almindelige indkomster.

Fremsynet

Den pågældende låsesmed på Vesterbro nævnte også for Torben, at elektronisk styrede låse faktisk i mange tilfælde er billigere at fremstille end rent mekaniske låse, fordi der kræves mindre styrke i de forskellige dele af stål, idet en elektronisk lås altid bliver påvirket med samme kraft og derfor ikke skal dimensioneres til at stå imod påvirkningen fra for eksempel en mand med stor muskelstyrke, der drejer nøglen rundt med voldsom kraft.

Det gav Torben noget at tænke over, så nu har han for noget tid siden kontaktet en stor producent af låsesystemer for at drøfte mulighederne med den virksomhed. Samtidig har han helt uopfordret fået en henvendelse fra en låsesmed på Nørrebro, som selv har haft samme ide i længere tid, og han vil gerne samarbejde med Torben, så deres forskellige ideer kan slås sammen forhåbentligt til gavn for dem begge.

Torben er uddannet i it-branchen, og han har en masse ideer til, hvordan sådan en APP til en smartphone kan udformes, så han er allerede gået i gang med det egentlige programmeringsarbejde. Jeg håber, projektet bliver til virkelighed, for jeg synes bestemt også, at det vil være en god ide, at man kan låse sin dør op via en smartphone.