I gruppe eller alene

Vi lever i et samfund, der fremkalder stress, angst og depression. Det er bare et faktum. Hver eneste uge hører vi om, at flere og flere mennesker bliver diagnosticeret med en eller anden form for psykisk lidelse. De sidste tal viser, at 17.000 flere mennesker fik en diagnose for en eller anden psykisk lidelse end året før. På et eller andet tidspunkt må den tendens da vende, tænker vi. Desværre ser det ikke ud til at være tilfældet. Det har da også vist sig, at presset på psykologer og andre behandlere er blevet så stort, at de ikke kan følge med.

Nedskæringer måske

En af grundene til det er naturligvis nedskæringer i de offentlige midler, der stilles til rådighed til behandling. En anden af grundene kan også være, at behandlingen, som mange psykisk lidende modtager, er utilstrækkelig. Er der noget vi kan gøre, for at helgardere os imod utilstrækkelig behandling? Nej, mange psykologer føler sig tvunget til at afslutte behandlingen tidligere, end de egentligt kan forsvare.

Men vi kunne måske undersøge lidt mere, hvilke behandlingsformer der findes – og som måske er mere effektive end andre.

Den metakognitive terapi

Det har vist sig, at metakognitiv gruppeterapi er meget effektivt i tilfælde, hvor patienter føler sig dårligt tilpas, angste eller bare gerne vil have en bedre livskvalitet. Metakognitiv terapi bygger på en idé om, at vores psyke er selvregulerende. Det vil sige, at den kan rette op på sig selv, uden at vi bliver angste eller deprimerede. Og det gør den faktisk hver eneste dag for os. Du kender det: Du skal over gaden og bilerne suser forbi. Du må løbe over gaden, hvis du ikke vil køres ned. Her har din psyke været inde og regulere i dine tanker, så du ikke blev lammet af skræk, da du løb over gaden.

Men sker det, at din skræk for at løbe over gaden lammer dig, så har din psyke ikke været i stand til at regulere – og her er det så, at vi taler om angst og negative tanker. Du har nemlig tænkt: ”Jeg bliver kørt ned, så jeg skal ikke løbe over gaden”. Du ved det måske ikke, men du kan mærke det, fordi angstens sved brød frem på din krop. Her er det, at metakognitiv terapi kan hjælpe dig.

Du skal styre dine tanker selv

Det er nemlig en terapiform, som kan få dig til at styre dine tanker – uden at du tvinger dem ud i baner, som du slet ikke kender. Metakognitiv terapi kan ske både i grupper eller i én til én sessioner. Det er op til dig og din terapeut at finde ud af, hvad der er bedst for dig. Uanset om du modtager terapi i grupper eller som enkelt individ, så vil en del af terapiforløbet bestå i, at du lærer nogle særlige øvelser i metakognitiv terapi, som vil hjælpe dig til at kunne få styr på de tanker, der gør dig bange, trist – eller bekymret. Kort fortalt, så går det ud på, at du lærer at styre væk fra de negative tanker, så du kan koncentrere dig om det positive – fx at kunne vurdere at ’nu er det sikkert at løbe over gaden’.