Investeringsforeninger og lån

Aktiemarkederne bløder, så aktiekurserne må være lave lige nu. Og det er renterne også, så spørgsmålet melder sig – skal du låne til investering i aktier? Giver du dig selv økonomisk rådgivning, når du overvejer den slags spørgsmål, eller lader du banken eller andre eksperter råde dig til at bruge dyre investeringsforeninger? I Miranova er vi ikke i tvivl, når vi giver dig økonomisk rådgivning. Investering i aktier for lånte penge er meget sjældent en god ide, risikoen er ganske enkelt for stor i forhold til den fortjeneste, du kan regne med at få. Og det gælder uanset, om aktierne lige er faldet, og om renterne er lave.

Investering i aktier kan give hedeture og sved på panden, fordi aktiekurser svinger meget. Og det er netop størrelsen af de udsving, som er vigtigt, når man låner til at investere i aktier. Svinger aktierne så meget, at du sælger ud efter et kæmpe kursfald, fordi du ikke længere har nerver til at se på det? Når dagen er omme, er der to altafgørende forhold, din opmærksomhed bør hvile på, når du investerer i aktier for lånte penge – og her taler vi altså ikke om de billige kviklån fra Kviklaan-info.dk, men om disse.

  • Er afkastet på aktierne tilstrækkeligt større en renten på lånet? Ellers kan det jo ikke betale sig.
  • Hvad er risikoen for, at du taber så meget på aktierne, at du mister dine penge – og måske endda ender med at skylde penge væk?

Hvor blev profitten af?

Umiddelbart ser det ud til at give overskud hvis du optager et lån, som i efteråret 2011 har en rente på 2 % og sætter det i aktier, der på sigt bør stige 8 % om året. Her antager vi, at du laver et lån i din ejerbolig med årlig variabel rente inklusive bidraget til realkreditinstituttet. Men renterne kan jo stige uventet og hurtigt. Senest tilbage i 2008, var den 1-årige rente oppe over 6 %, mens aktierne faldt med en styrke, der knappest kan måles på Richter skalaen.

Men lad os i stedet overveje, hvad du kan forvente at tjene over tid. Aktierne stiger jo nok over en længere årrække, og renterne forbliver hverken på 2 eller 6 %. Det er ikke helt urealistisk at forestille sig, at de korte renter inklusive bidraget (omkostningen til realkreditinstituttet) ligger omkring 3,5-4,5 procent. Køber du så en samling aktier med fornuftig risikospredning, kan vi vente afkast omkring 8 %.

Uden investeringsforeninger og banken kan du altså regne med omkring fire procent som et rimeligt gæt på afkastet ved at tage lån i din bolig og investere pengene i aktier. For de fleste privatpersoner vil det ikke være risikoen værd at få 4 % og samtidig begive sig ud dybt vand, og det er endda før skat. Mange bruger en dog investeringsforeninger, og det giver yderligere omkostninger. Realistisk set koster det let 1,5 procent at investere i globale aktier.

De fire procent i rente og de 6,5 procent i afkast hos investeringsforeningen efter omkostningerne giver altså en profit på 2,5 procent. Det er slet ikke risikoen værd. Derfor bør du overveje at få økonomisk rådgivning for at komme frem til, om det er noget for dig og for at se, om du måske allerede gør det. Mange af de mennesker vi støder på i Miranova er nemlig ikke engang klar over, at de faktisk låner penge til at investere for.

Eksempelvis opstår det, når man indbetaler frivilligt til pension og samtidig har et lån i boligen. Har du indrettet din økonomi sådan, er der nok større risiko, end du aner. Et andet sted at tage et kig, når det gælder om at låne penge billigt gennem Trygt.dk.