Kulør på arbejdspladsen

Arbejder du for at kunne tjene penge, så regningerne kan blive betalt, og du kan få mad på bordet og tøj på kroppen? Eller arbejder du, fordi du kan lide det, du gør? Har du en iværksætter i maven, som gør, at du arbejder i mange timer ugentligt? Eller er arbejde bare noget, der skal overstås, så du kan lave det, du helst vil i din fritid?

Der er lavet mange undersøgelser over vores tilgang til arbejde. Nogle af os stiller ingen krav til jobbet, vi udfører. Nogle andre af os vil ikke tage arbejde, hvis det ikke er udfordrende.

Foredrag om arbejdsglæde

Jeg hørte et foredrag om arbejdsglæde forleden dag. Det var meget inspirerende og satte mange tanker i gang.

Egentlig havde jeg ikke tænkt tidligere på, at vi bruger en fjerdedel af ugens timer på at arbejde. For nogle af os bruger vi mere end 25%. Det er en trend, som er for opadgående. Vi bruger mere og mere tid på vores jobs.

Derfor er det vigtigt, at vi er glade for vores arbejde. Undersøgelser har vist, at når vi er glade for vores arbejde, så er vi generelt mere livsglade. Ja, det er vist logisk nok. Vi bruger jo meget tid på arbejdet. Det, som vi bruger endnu mere tid på, er søvn. Og hvem kender ikke til at have haft en dårlig dag på arbejdet? Det kan føre til mareridt og dermed dårlig søvn. Og det går ud over trivslen. Både derhjemme, men også på arbejdet.

Nu fungerer vi jo ikke alle sammen på samme måde. Nogle mennesker kan lægge problemerne fra sig der, hvor de opstod. De går måske ikke derhjemme og tænker på et problem, som opstod på arbejdspladsen. Men mange af os kan ikke bare lige lægge problemet til side og, så gå hjem og være en glad mor eller far.

Problemløsninger

Vi er meget ofte blevet opdraget til, at vi skal løse problemerne, når de er der. Problemer skal ikke vente, for så bliver de større. Det fik vi at vide. Derfor tager vi problemet med os hjem – også selv om det kan komme til at gå ud over familien. Det er derfor vigtigt, at man trives godt på sin arbejdsplads, for så bliver det nemmere at henvende sig til en kollega og bede om hjælp til at få løst problemet.

Foredraget om arbejdsglæde var virkeligt spændende. Bl.a. fik vi at vide, at arbejdsglæde ikke kun handler om den individuelles glæde. Den kan få stor betydning for en virksomhed. Glade medarbejdere er som regel mere villige til at give en ekstra hånd, fx hvis der er ekstra travlt i en periode. Medarbejdere, som ikke er så glade, tenderer til blot at sige farvel og på gensyn, når arbejdsdagen er slut.
Foredragsholderen fortalte også, at en undersøgelse har vist, at arbejdsglæde kan medvirke til, at produktiviteten stiger. Helt op til 12%. Det er meget og kan have kæmpe betydning for en virksomhed.
Han fortalte dog også, at arbejdsglæde ikke er så udbredt. Det er faktisk, sådan at 63% af os mangler motivation til at give en ekstra indsats på arbejdet. Kun ca. 12% af os er glade for vores job. Det er ikke mange. Det svarer til 1 ud af 8 personer.