Orker ikke intimitet

Du har været meget syg. I lang tid. Vi taler ikke kun om en uges tid. Nej, du har været totalt underdrejet i mere end 6 uger. Dit liv var i fare. Men da lægerne endelig fandt ud af at give dig den rigtige medicin, begyndte du at komme dig. Til din families og forældres store glæde. Din arbejdsgiver har besøgt dig et par gange på hospitalet. Han var meget bekymret. Da han så fik den gode melding om, at det gik den rigtige vej med dig, blev han meget glad – men beordrede dig til at blive hjemme i et par uger, så du kan møde frisk på arbejde. Ikke noget med at være træt og udmattet efter en dags arbejde. Fin gestus fra hans side.

Fruen er glad men..

Og ja, din hustru er også rigtig glad for, at du er hjemme igen. Hun gør alt for, at du ikke skal overanstrenge dig. Men hun forstår simpelthen ikke, at du stadig ikke orker sex. Det gør hende frustreret. Og det får dig til at skulle lytte til anklager om ’manglende sexlyst’ og impotens. Du kan godt høre, at hun fortryder det, lige når hun er kommet til at sige det højt. Hun bliver ked af det. Og du forsøger at trøste hende med kys og kærlig berøring. Det virker – til dels. Du kan godt forstå, hun savner dig som partner i sengen. Du forsikrer hende da også om, at det skal nok blive godt igen. Du skal bare lige finde kræfterne.

Er det her normalt?

Du spørger dig selv, om det er helt normalt, at du simpelthen ikke har kræfter til sexlivet. Svaret har du ikke fundet. Du har ellers søgt i skjul på nettet. Derfor har du tænkt på, om I måske skulle gå i parterapi, så I kan få svar på dine – og hendes – spørgsmål om sex efter lang tids sygdom.

Ved du hvad, det er faktisk ikke en dårlig idé. Parterapi kan ikke skade jeres forhold. Den kan måske afsløre nogle forhold, som bevirker, at I skal være tålmodige med det heftige sexliv, som I plejede at have. Der kan have sat sig et lille traume i dit bevidsthed, som bevirker, at du rent faktisk er bange for sex. Derfor bliver du ekstra træt. Det kan også bare være, at I skal dyrke sex på en lidt anderledes måde, hvor kærtegn, kys og søde ord til hinanden lader jer komme videre – ganske roligt. Sex er jo ikke kun et spørgsmål om penetrering og udløsning.

Få opfrisket kærlighedens sprog

Måske skal I bare lige mindes om, at kærlighedens sprog (det siges, at der er fem kærlighedssprog) kan være en ny og spændende indgang til et endnu rigere og mere spændende sexliv. Parterapi behøver ikke at tage så lang tid. Og imens I er i terapi, er der så nogen, der forbyder jer at bruge sexlegetøj? Det kan måske være instrumentelt i jeres ’mangelfulde’ sexliv, indtil I finder tilbage og du finder kræfterne igen? I burde tale med en sexolog om det – og hvis parterapi er løsningen, så er I allerede nået ret langt.