Pinlig situation

Hvordan ville du reagere, hvis du en søndag formiddag, hvor du alligevel er doven og bare ligger på sofaen og glor på Facebook og falder over et billede af din datter i en pinlig situation? Jeg aner ikke selv, hvordan jeg ville reagere. Jeg ville nok blive ret gal i skralden. Det skete for min nabo for nogle måneder siden.

Av for den

Som den gode far han er, er han naturligvis venner med sin datter på Facebook. Ofte bliver vi jo venner med vores børn, fordi vi gerne vil holde lidt øje med, hvad de egentlig foretager sig, når de ikke er sammen med os. Min nabo så, at hans 13-årige datter var blevet tagget sammen med en dreng. Billedet, han så, viste dem til en fest, hvor hun kyssede en dreng. Meget intensivt. Drengen havde hånden oppe under hendes bluse. Under billedet var der en tekst, der bare sagde: ”Sexdukke”. Han kendte ikke den person, som havde uploadet billedet. Men han blev ret bekymret. Hun må gerne komme med til fest. Men ikke noget med sex og den slags endnu. Det havde hun lovet sin far. Men nu så han så det her billede. Han kaldte på pigen. Hun så billedet og var grædefærdig. ”Det er ikke mig.” De fik en voldsom snak om, hvad det vil sige at holde sine løfter. Pigen forsvarede sig og sagde, at hun ikke anede, at hun var blevet fotograferet i den situation. Og ingen havde sagt noget til hende. Hun lovede, at hun nok skal holde sine løfter fremover.

Skaden var sket

Men skaden var sket. Billedet var jo blevet set af alle hendes klassekammerater – og ikke kun dem. Det var også blevet delt adskillige gange. Hun blev hele skolens syndebuk. Hun blev mobbet i den grad. Det endte med, at hun blev en meget angst lille pige. Psykisk voldtægt kan man kalde det. Hun kom i behandling hos en psykiater, som hendes far måtte betale mange penge til.

Ungdomskriminalitetsnævnet

Han var dog en handlekraftig mand. For det første anmeldte han anvendelsen af billedet til politiet. Det viste sig at være en ung mand på 16 år, der havde uploadet billedet. Han er nu indkaldt til ungdomskriminalitetsnævnet med advokat. Sigtet for digital kriminalitet. Noget med børnepornografi.

Advokaten fra Aarhus

For det andet søgte min nabo om offererstatning på sin datters vegne. Mobningen og den angst, hun nu lider af, sidder som et dybt sår. Han har fået sin dygtige advokat i Aarhus til at køre sagerne for ham. Han er mest optaget af, at hans datter får det godt igen. Han har heller ikke erfaringen med de forskellige instanser og myndigheder. Det, han fokuserer på, er, at hans datter kan blive glad igen og få et almindeligt liv som den unge kvinde, hun er. Det vil tage tid, siger psykiateren. Den traumatiske oplevelse, det har været for hende at blive udråbt som skolens ”sexdukke”, vil være sej for hende at lære at leve med.

Var det min datter, er jeg ikke sikker på, at jeg kunne have håndteret det på den cool måde, som min nabo gør det.