Stressbehandling med coach

Jeg er lidt trist. Mest fordi jeg faktisk ikke ved, hvad jeg skal gøre. Måske også fordi jeg ved, at jeg ikke kan gøre noget. Ikke andet end bare at være her og lytte, når det bliver for hårdt for min svigerinde. Hun holder meget af min bror. De har været gift i mere end 20 år. Alt har formet sig, som de har ønsket sig. Børn, karrierer og hele molevitten. Men nu er min bror så blevet ramt af stress. Hun har fortalt mig, at han ser en stresscoach, men at han ikke selv tror på, at det forløb, han er inde i, kan hjælpe ham. Han mener, at han spilder sin tid.

I arrigskab

Hun fortæller mig, at hun sommetider er ved at gå hjemmefra i arrigskab, fordi han bare ’stresser’, som hun siger. Jeg ved ikke helt, hvad hun mener, men hun taler om, at han hele tiden er i bevægelse. Han kan ikke sidde stille og slappe af. Der skal ske noget – hele tiden. Hun fortæller mig også, at han sover meget dårligt om natten. Nægter at tage noget beroligende. Måske mere af politisk overbevisning end egentlig uvilje imod medicin.

Jeg kan ligesom mærke på hende, at hun er ved at være meget træt af deres liv sammen. Deres børn bor ikke længere derhjemme. De har fået forældrekøbt lejligheder til dem, og de nyder nu livet som studerende. Min bror arbejder meget – han siger selv, at han gør det, fordi han kan lide sit job. Han taler slet ikke om at der er et stort pres på ham. Han kan jo se, at der kommer nogle unge og nyuddannede ind i firmaet, som kan mange ting, og som har massevis af energi. Måske føler han sig lidt truet af alle de unge, der har de gode uddannelser? Hvad han ikke tænker på, er, at han har erfaringen, som de unge endnu ikke har.

Ikke ideelt

Alt i alt kan jeg forstå på min svigerinde, at situationen derhjemme ikke er helt ideel. Jeg kan mærke på hende, at hun er ked af det. Hun forsøger naturligvis at være forstående og hjælpe sin mand igennem en svær periode. Men hvor meget kan hun egentlig gøre? Hvad kan jeg gøre? Jeg har aldrig selv haft stress. Jeg har haft travlt. Jo da. Men stress, sådan med søvnproblemer og hyperaktivitet? Nej. Så hvad skal, og kan jeg gøre i den her situation. Hvordan får jeg overbevist min bror om, at han skal finde en coach i Aarhus, som han virkeligt tror på, kan hjælpe ham?

Behandling for stress

Hvordan kan min svigerinde hjælpe sin mand til at blive overbevist om, at stressbehandling faktisk godt kan hjælpe? Det er altså lidt svært, når man ikke har en direkte reference – fx i form af et andet familiemedlem, som man kan pege direkte på og fortælle om, at behandlingen, som han eller hun fik, var god, og ikke spild af tid. Jeg indrømmer, jeg er helt i vildrede her. Ville sådan ønske, at min bror kan få det godt med sig selv igen. Han er jo ved at ødelægge sit ægteskab, fordi han tror, han spilder sin tid.