Der findes nogle virksomheder, der har brug for at teste deres produkter igen og igen. De kan have brug for at teste produktets holdbarhed overfor forskellige temperaturer og under forskellige grader af fugtighed. Sommetider skal der udføres tests, der kun sigter på, at produktet undersøges for, hvor holdbart det er overfor forskellige temperaturer. I sådan et tilfælde, vil det være uheldigt, hvis der er fugtighed omkring objektet, der skal testes. Derfor bruger eksperterne et temperaturskab som her. Temperaturskabe er særlige skabe, som ofte anvendes når produkter fra elektronikindustrien skal testes. Det er nemlig muligt i den slags skabe at skabe et rum, hvor temperaturen er den samme overalt. Der vil ikke være lidt køligere nederst i rummet – og lidt varmere øverst. Et rum med den samme homogene temperatur overalt sikrer en nøjagtig test. Og dette er især nødvendigt, hvis der skal testes ved forskellige temperaturer.
Hvem har brug for dem?
Spørgsmålet er så, hvem har brug for et temperaturskab, der kan sørge for hurtige temperaturskift – og som kan holde dem homogene? Ja, det kan producenter af rør, som vi bruger, når vi trækker el eller vand ind i nye bygninger. Det er jo ikke længere metalrør, vi lægger ind til fx gulvvarme. Det kan være producenter af andre byggematerialer. Det kan være designere, der har tegnet et nyt møbel. De anvender ofte genbrugsmaterialer. Der findes mange forskellige temperaturskabe på markedet. Der er store og små. Der er nogle, der kan øge temperaturen meget hurtigt, andre er bedre til at køle ned. De fleste temperaturskabe kan nå ned til -40oC. Nogle kan endda nå helt ned til -70oC.
Nogle af skabene bruges til at chokke materialer med. Med sådan et chok-temperaturskab har brugeren mulighed for at ændre temperaturen i skabet med 5oC indenfor et minut. Det er ret hurtigt. Der findes forskellige temperaturskabe ude på markedet – og det er værd lige at sætte sig ind i, hvad forskellene på dem er.
Klimaskabe?
For det første, så er de måske lidt ’stærkere’ end almindelige klimaskabe, da de hurtigt kan nå høje eller meget lave temperaturer. Men der findes temperaturskabe, som ikke bare har et enkelt rum. Der findes temperaturskabe, der har to eller måske tre rum. Hvert rum har sin temperatur – og det betyder – for operatøren – at han eller hun må flytte objektet, der testes, fra rum til rum. Det kan være lidt bøvlet – men også nødvendigt. Et temperaturskab bruges ikke kun til at opvarme objekter med. De bruges også til at nedkøle genstande med. Og her er der mulighed for at bruge et temperaturskab, der kun har et rum, og dermed også kun skal bruge en enkelt køle væske. I modsætning til det, kan en operatør også finde et temperaturskab, hvor der skal anvendes flere forskellige væsker. Dette er en ret avanceret teknologi og det er bestemt ikke alle objekter, der har brug for så avanceret en test.
De koster – men man kan leje sig frem
Valget af et temperaturskab afgøres ofte af: Størrelsen på objekterne, der skal testes. Temperaturskabe fås i helt små størrelser, der kan stå på et skrivebord – til op til meget store skabe på størrelse med et lille hotelværelse. Det er endda muligt at leje den slags klimakamre med mere – se her: https://www.citrotek.dk/udlejning-brugt