Uden test ingen optræden

Nu har jeg været musiker i snart mange år, og jeg har spillet på mange spillesteder i det meste af Europa. Nogle små – andre store. Men jeg havde alligevel en “for første gang” oplevelse i begyndelsen af december, da jeg skulle optræde på et spillested i Oslo. Og det var: Jeg skulle gennem en narkotikatest, før jeg fik lov at optræde! Det var simpelthen en politik, spillestedet havde indført.

Kun stoffri musikere

Ejeren af spillestedet var en mægtig rar fyr, og han fortalte, at han gennem mange år i branchen havde set alt for mange musikere, gøglere og – ikke mindst – gæster gå i hundene på grund af et misbrug af hasj eller andre og stærkere euforiserende stoffer. For et par år siden havde han så besluttet, at han ville gøre sin del til at begrænse problemet – og efter at have konfereret med blandt andre den lokale politimester og det danske firma Ferle Produkter, havde han valgt at indføre obligatorisk test af alle optrædende og ansatte på spillestedet.

Der er fanget nogle stykker i disse tests – både blandt potentielle optrædende og blandt eksisterende eller ansøgende personale. Generelt er det blevet positivt modtaget, fortalte han – men der har været nogle få musikere, der på forhånd har sagt nej til en optræden på spillestedet. Om det skete grundet en holdning eller grundet at de ikke ville kunne klare en test, vidste han af gode grunde ikke.

Ligeledes har der altså været nogle stykker, der trods et misbrug gik ind til en test og blev testet positive. De måtte så gå igen med uforrettet sag, og efter at have prøvet et par aflysninger på den konto, er der nu indført et krav om erstatning i den standardkontrakt, der indgås med alle optrædende.

Det har hjulpet gevaldigt, for der er nu engang ikke mange musikere, der har lyst til at dække tabet ved en aflyst koncert af egen lomme til spillestedet.