Vægge og lofter isoleres

Min mand og jeg har købt et hus. Det er et lille hus. Det ligger ude på landet, og vi har et stort stykke jord, som vi gerne vil bruge til at dyrke økologiske grøntsager på. Det er dejligt at vide, at vi skal flytte ud på landet. Jeg har savnet at mærke vinden og se årets gang i naturen. Efter 15 år inde i byen er min drøm ved at gå i opfyldelse.

Efterisolering

Vi har bare lige et lille, bitte problem. Der skal laves mange ting i huset, inden vi kan flytte ind. En af dem er, at vi skal have efterisoleret hele huset. De materialer, som de forrige ejere brugte, er ved at forvitres, og især på loftet er den helt gal.
Vi har haft besøg af en ekspert, der ved alt om isolering af loft. Han kunne godt se, at vi får en stor varmeregning, hvis vi ikke får loftet isoleret inden efteråret, sætter ind. Og faktisk, så sagde han, at vi burde få lavet et eftersyn af murene og gulvene også.

Det er naturligvis et råd, som vi har lyttet til, og han vil gerne komme igen i næste uge og lave nogle tjek. Heldigvis. Måske kan han give os en idé om, hvad det vil koste os at få efterisoleret hele huset, og ikke kun loftet. Har vi råd til det, så vil vi gerne gøre det. Vi ved jo godt, at det er bedre for helbredet – og pengepungen – at bo i et velisoleret hus.

Hulmursisolering i væggene

Men vi ved også godt, at vi får udgifter til mange andre forbedringer i huset, inden vi kan flytte ind. Fx så er der et badeværelse, som skal renoveres fuldstændigt. Det bliver en dyr affære. Så vi har valgt at prioritere isoleringen af loftet fremfor isolering af vægge og gulve. Mest fordi vi har ikke lyst til, at varmen bare siver ud, fordi loftet ikke kan holde på varmen. Varme stiger jo op, så det handler om at holde på den. Samtidigt handler det et eller andet sted også om at få muligheden for at holde varme ude, når det er for varmt. Ligesom det var for et par år siden. Vi mener dog, at vi nok godt kan få råd til at isolere væggene, men gulvene må vente, til vi har råd. Vi må klare os med tykke tæpper og hjemmesko indtil da.

Indflytning

Lige nu er det vigtigste, at vi kan flytte ind hurtigst muligt. Jeg vil jo gerne i gang med den store køkkenhave. Jo før jeg kommer i gang jo bedre. Og jeg vil virkeligt gerne høste de første grøntsager til sommer og i efteråret. Det kræver, at huset kommer i god og beboelig stand.

Ja, jeg glæder mig til, at vi flytter. Og jeg har ikke noget imod det, hvis der bliver lidt køligt her til sommer, mens de store arbejder i huset står på. Bare vi kommer afsted. Væk fra byen, bilerne, larmen og ud på landet, hvor vi kan mærke vinden og følge naturens gang.